UTSYN har inngått samarbeid med Dagsavisen om en fast spalte for å fremme unge fagstemmer innenfor utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Hvorfor er det sånn at noen av de største utenriks- og sikkerhetspolitiske beslutningene, som norsk deltakelse i internasjonale militæroperasjoner, avgjøres uten at offentligheten er med på diskusjonen? Hvorfor er det i det hele tatt så stille rundt utenrikspolitikken Norge fører?

– Mange viktige utenrikspolitiske beslutninger fremstilles som om de er uunngåelige, de går på autopilot. Å få fram flere synspunkter gjennom debatt kan bety at politikere må velge andre alternativer enn det mest nærliggende, sier Kristian Berg Harpviken til Dagsavisen i dag.

UTSYN har som mål å skape en bredere, faktabasert debatt om norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk. Vi vil jobbe for å fremme nye, unge fagstemmer i debatten og har derfor inngått samarbeid med Dagsavisen om publisering av kronikker.

Folkerettsekspert Ingrid Marie Dybvig er først ut i den nye spalten, les hennes kronikk om Norges mulige bidrag til USAs omstridte dronekrig her: Kontroversiell krigføring.

– Vi lever i en kompleks tid med store endringer. Det gjelder også Norges rolle i verden. Norge har gått fra å være en fredsbygger og «soft power» til å bli en større aktør i militære allianser. Hvordan påvirker det det kollektive selvbildet, hvem vi er og hvem vi vil være? Det må vi diskutere, sier Hedda Langemyr.

Les hele saken Utenriks på autopilot i Dagsavisen.