Det kinesiske dilemmaet

20.02.2019 |

Barents Spektakel - Kirkenes ble gjort om til en norsk Chinatown. Foto: Arne O. Holm.

Jeg har nettopp tilbrakt noen dager i Kina. Eller rettere sagt, Kina kom til meg i form av kulturfestivalen Barents Spektakel i Kirkenes. I ei uke var grensebyen mot Russland gjort om til en norsk China Town. Det både imponerer og gir grunn til ettertanke.

Selv et så stort arrangement som Barents Spektakel i Kirkenes når et begrenset publikum.  Også når arrangørene gjennom kunst, kultur og debatt med bred pensel forteller en historie og inviterer til diskusjon om vårt forhold til en av verdens to supermakter, Kina.

Fraværet av nasjonale media er påtakelig, når viktige debatter ikke lar seg presse inn i et TV-studio i Oslo. Ganske særlig akkurat nå, hvor diskusjonen om vårt forhold til Kina står øverst på dagsorden.

Mandag 4. februar la Politiets sikkerhetstjeneste, PST, fram sin årlige trusselvurdering. PST-sjef Benedicte Bjørnland møtte nasjonen med alvorsfylte øyne da hun fortalte at vi har all grunn til å frykte både Kina og Russland.

Ei uke seinere, 11. februar, var turen kommet til Forsvarets Etterretningstjeneste, E-tjenesten. Igjen det samme alvorlige blikket, denne gangen fra generalløytnant Morten Haga Lunde. Budskapet var det samme som fra hans kollegaer i PST. – Kina og Russland utgjør den største trusselen.

Les hele kommentaren til UTSYNs styremedlem Arne O. Holm i High North News, publisert 20.02.19.