Derfor kan Kina ha mest å vinne på dialog

27.06.2018 |

Donald Trumps ønske om fred i Stillehavsregionen er det verken USA eller Nord-Korea som tjener mest på.

Toppmøtet nylig mellom Donald Trump og Kim Jong-un markerer en historisk begivenhet med første møte mellom statsledere mellom USA og Nord-Korea. Hensikten var å skape fred på den koreanske halvøya, blant annet gjennom nedrustning av Nord-Koreas atomvåpen. Det er til fordel for alle parter. Trumps ønske om fred i regionen er det imidlertid verken USA eller Nord-Korea som tjener mest på.

(…) En av hovedgrunnene til Kinas ønske om fredsavtale mellom disse landene er deres behov for avspenning i regionen. Kina er det landet som har hatt det tetteste samarbeidet med Nord-Korea, og er Nord-Koreas viktigste allierte og handelspartner. Ettersom USA er Sør-Koreas viktigste allierte har dette gjort konflikten ekstra spent. I tillegg til disse alliansene har Kinas økonomiske vekst gitt sikkerhetspolitiske utfordringer for territorial avklaring og samarbeid mellom statene i regionen. En tilbaketrekking fra USA vil derfor med stor sannsynlighet bidra til regional avspenning.

Dette er et utdrag fra denne ukens unge fagstemme, Andreas Kaaløy. Les mer om hva han skriver om Kina i Dagsavisen, publisert 27.06.18.